Amita Riikka Lehti

AMITA RIIKKA LEHTI

Työni peruspilarit ovat kohtaaminen, hyväksyminen, turvallinen kannattelu ja myötätuntoinen läsnäolo eheytymisen avaimina. Vasta kun ihminen voi kokea olevansa turvassa ja kannateltu, jotain syvempää voi liikahtaa. Kehollisuus ja henkisyys kuuluvat minulle yhtä oleellisina kokonaiseen ihmiskuvaan kuin mielen ja tunteiden ulottuvuus.

Olen alunperin koulutukseltani KTM.  Työskentelin kansaivälisessä yrityksessä markkinoin saralla 1990-luvun alkupuolella, mutta päätin jättää työuran liike-elämässä viiden vuoden jälkeen. Ihmisen kasvu ja kehitys kiinnostivat minua enemmän, ja työskentelin konsulttina Itsensä johtamisen saralla. Siirryin sitten kollegani kanssa kehittämään uraauurtavan työhyvinvointiohjelman yli 50-vuotiaille eri alojen työntekijöille suurelle suomalaiselle työnantajalle. Ohjasin 10 vuoden ajan näitä 55-vuotiaiden työntekijöiden hyvin eheyttäviä elämänhallinta-ryhmiä.

Oma kasvupolkuni on vienyt minut opiskelemaan monenlaisia kehollisen eheytymisen ja mielen tasapainon menetelmiä. Aloitin 1990-luvulla joogasta ja meditaatiosta, jotka veivät minut myös Intiaan pidemmiksi ajoiksi. Samoina vuosina löysin NLP:n ja kouluttauduin ensin NLP pracititoneriksi ja sitten NLP masteriksi. Kehon ja tunteiden yhteyden ymmärtäminen aukesi minulle hengitysterapia-opinnoissa sekä neo-reichilaisessa bioenergetiikassa, joiden parissa työskentelin päätoimisesti usean vuoden ajan 1990-luvun lopussa. Ratkaisukeskeinen ajattelu tuli minulle tutuksi Ratkaisukeskeinen valmentaja-opinnoissa, joista valmistuin 2007.

Käänteentekevää minulle oli tutustuminen 1999 Bert Hellingerin kehittämään perhekonstellaatioon. Oivalsin miten moni elämän haaste voi nousta perhesysteemin traumaattisista kokemuksista useammankin sukupolven takaa. Toin perhekonstellaatio-menetelmän Suomeen kollegani kanssa ja opiskelin perhekonstellaatio-ohjaajaksi  Bertold Ulsamerin ja Svagito Liebermeisterin johdolla. Aloin pitämään työpajoja alan pioneerina Suomessa vuonna 2004 sekä myös asuinmaassani Italiassa. Kävin myös systeemisen konstellaation isän, Bert Hellingerin suorassa opissa Itävallassa näiden vuosien aikana.

Perhekonstellaatio syvensi  traumaymmärrystäni, mutta tiedostin myös että sillä on rajoituksensa tietyntyyppisten traumojen eheyttämisessä. Omat henkilökohtaiset traumakokemukset voivat olla niin syviä, että ihminen tarvitsee ensin suoraa tukea itselleen omien vaikeiden kokemustensa eheyttämiseksi jotta hän voisi aueta perhekonstellaatiolle.

Vuonna 2017 lähdin opiskelemaan Italiassa Peter Levinen kehittämää Somatic Experiencing -menetelmää, joka lähestyy trauman eheyttämistä kehon kautta. Traumamuisto ei ole itse tapahtumassa, vaan kehossa. Olen yksi harvoista sertifioiduista 3 vuoden koulutuksen käyneistä Somatic Experiencing practitionereista Suomessa.

Tietoisen myötätuntoisen läsnäolon harjoittaminen on kulkenut kanssani läpi kaikkien näiden vuosien. Olen myös luontoyhteysohjaaja, ja käytän luontoyhteys-harjoitteita sekä osana oman hyvinvointini ylläpitämistä että asiakkaitteni tueksi heidän arjessaan. Ekopsykologian alan tutkimus on löytänyt tieteellistä perustaa siihen, miksi ja miten luonto hoitaa meitä. Luonnon hoivassa kyse on paljon muustakin kuin mindfullnessista.

Olen asunut lähes 20 vuotta ulkomailla ja palannut pysyvästi Suomeen kesällä 2020. Asun maalla ja vietän paljon aikaa hiljaisuudessa luonnossa, joka on yksi tärkeimmistä voimavaroistani. Olen myös teini-ikäisen pojan äiti, joka on suurin rikkaus elämässäni.

Oman elämänpolkuni myötä vanhemmaksi naiseksi olen herännyt ymmärtämään sen syvän naisten voiman, joka usein jää syrjään yhteiskunnassa naisen ikääntyessä. Vaihdevuodet tarjoavat naiselle mahdollisuuden astua tietoisesti todelliseen voimaansa vapaampana yhteiskunnan odotuksista. Tarjoan Akkain Väen kautta vanhemmille naisille voimaannuttavia Akkain Piirejä ja  siirtymäriittejä Akka-ikään.